Psykolog eller psykoterapeut

Hvad skal du vælge?

Nej, du kommer ikke til at ligge ned. Vi sidder ansigt til ansigt i en ligeværdig dialog  🙂

Ved valget af psykoterapeut, bør du gå efter din gode fornemmelse, for udover terapeutens uddannelse så handler det i høj grad om kemi, og om at du har en følelse af at kunne betro dig trygt til personen.

Du skal også tage stilling til, om du vil tale med en psykoterapeut eller en psykolog. Ikke fordi der i praksis er den store forskel, da både psykoterapeuter og psykologer arbejder med samtaleterapi. Der er dog forskel i selve uddannelsesforløbet, hvilket du kan læse mere om herunder.

De fleste psykologer arbejder kognitivt, men der er også en del psykologer, der vælger at arbejde f.eks. emotionelt, systemisk eller narrativt. Modsat arbejder de fleste psykoterapeuter emotionelt, men også her er der en del, der arbejder kognitivt, systemisk eller narrativt.

Psykoterapeut

Frtiz Perls, grundlægger af gestaltterapi

En psykoterapeut er uddannet gennem træning og teori med fokus på at arbejde med menneskers almene følelsesmæssige og psykiske problemstillinger i psykoterapi. Studiet er egenbetalt, og den studerende har typisk anden erhvervserfaring.
Uddannelsen kan ske gennem en 4½ årig uddannelse på et uddannelsesinstitut certificeret af Dansk Psykoterapeutforening og Sammenslutningen af Psykoterapeutiske Uddannelser i Danmark (SPUD). Certificeringen bygger videre på kvalitetskrav oprindeligt opstillet af Social-, Undervisnings- og Sundhedsministeriet i et projekt der stoppede i 2006 i et forsøg på at lave en statsgodkendelse. Det betyder også, at der ikke eksisterer statsgodkendte uddannelser i Danmark.
Derudover findes der også uddannelser, der ikke er certificerede af Dansk Psykoterapeutforening og SPUD.

Psykolog

Sigmund Freud, skaber af psykoanalysen

Cand.  psych. er en akademisk uddannelse og tages på universitetet. Uddannelsen er først og fremmest teoretisk og videnskabelig. Den indeholder ikke nødvendigvis praktisk træning i psykoterapi men dog et praktik forløb.   Efterfølgende er det muligt at videreuddanne sig til psykolog med speciale i psykoterapi.
Der er også psykologer der udøver psykoterapi uden efteruddannelse som psykoterapeut.
Kun psykologer har overenskomst med det offentlige og har derfor mulighed for at arbejde under sygesikringen.