Spring til indhold

Forleden skrev en pige til mig for at få lidt hjælp til et skoleprojekt om vrede. Og vrede er et emne, som jeg arbejder en del med i terapien.

Allerførst: Hvad er vrede?

Vrede er en grundfølelse på linie med glæde, sorg og lyst. Vrede eller aggressivitet ses ofte som negativt, men det er også den grundfølelse, vi der får os til at handle. Vrede er altså lige så sund en følelse som alle andre følelser.

Vrede udløses, når der er noget vi ønsker, som vi ikke kan få. F.eks. ønsker vi at blive behandlet ordentligt, og hvis vi ikke bliver det, så bliver vi vrede eller kede af det. Jo mere vi oplever, at vi ikke bliver anerkendt eller decideret underkendt, jo mere vil vreden eller sorgen vokse.

I gestaltterapiens teori har vi fire grundfølelser: Lyst, aggresivitet, glæde og sorg.  Først opstår der en lyst, det kan være efter at få anerkendelse, retfærdighed eller bare lysten til en cola. Derefter får aggresiviteten os til at handle, for at få dækket vores lyst. Hvis det lykkes kommer glæden, hvis det mislykkes kommer sorgen – i tilfældet med colaen nok kun som en øv-følelse 😉

Der hvor vrede bliver et problem, er når vi udtrykker vores vrede uhensigtsmæssigt – når vi bliver krænkende over for andre mennesker – verbalt eller fysisk. Men vi kan lære at blive på “egen bane”, når vi bliver vrede.

F.eks:

  • Hvad vi ikke skal sige: “Når du taler til mig på den måde, er DU en idiot”
  •  Hvad vi skal sige: “Når du taler til mig på den måde, bliver JEG ked af det og vred, det vil JEG bede dig om at lade være med”

Den jeg-udtrykte vrede er ikke krænkende, men det betyder ikke, at den ikke kan være udtryksfuld med stemme og holdning. Den du-udtrykte vrede er derimod krænkende og fører kun til en ukonstruktiv dialog.

Så helt kort: Der er ikke noget galt i at blive vred, der er kun noget galt med måden, vi udøver vores vrede. Vi skal derfor lære at tage ansvar for vores vrede og at udtrykke den med vægt på “jeg”.

Det lyder måske nemt, det er det ikke, men det kan trænes og læres.

Læs evt også tidlige blog-indlæg:
NÅR KOMMUNIKATION ER ET PROBLEM

Tags:
error: Content is protected !!