Spring til indhold

Jeg møder både mænd og kvinder, som er plaget af vrede. Der er stor forskel på, hvordan vreden kommer til udtryk og hvad der udløser den. I denne artikel handler det primært om vrede unge mænd, hvor vreden kommer til udbrud gennem et voldsomt raseri og vold.

For nogle af dem er vreden blevet en livsstil og en måde at forholde sig til andre mennesker på. Når noget tricker dem, er de ikke i stand til at nå at tænke, men deres impulser tager kontrollen og de eksploderer i et voldsomt raseri. De ville ønske at de kunne beholde kontrollen og de skammer sig over deres eksplosive vredesudbrud. Deres motivation for at komme i terapi er, at de er bange for at skade deres nærmeste og især tanken om, at det påvirker deres børn skræmmer dem. De frygter også at komme i fængsel på grund af vold.

Samtidig har de en modstridende side, hvor de er stolte af den magt de får og stolte af, at de til hver en tid kan skræmme et andet mennesker. De ved godt, at det er en form for skjold mod omverdenen, men de føler ingen samvittighed over den vold de forøver mod et andet mennesker. De oplever volden og raseriet som noget nødvendigt for at få respekt i deres omgivelser.

I arbejdet med de unge vrede mænd handler det i høj grad om at finde og styrke motivationen for forandring. Og det handler om at finde og anerkende det skjulte som ligger bag raseriet. Det handler om at støtte dem i at få kontrol over sig selv, i stedet for at have kontrol over andre.

Forleden i en øvelse med en ung mand, hvor han fik et værktøj til at udløse al sin frustration og fysiske anspændthed, oplevede jeg, hvordan et kæmpe smil bredte sig på hans ansigt. “Wow, det er som al anspændthed forlod kroppen, og den blev helt afslappet. Og samtidig fik jeg en følelse af at blive ladet op med energi.” For første gang fik han følelsen af, at hans anspændthed kunne udløses på anden måde end gennem vold.

Tags:
error: Content is protected !!